30 jan. 2011

Bergvärme


Den kommande veckan är spännande. Då ska vi installera bergvärme för vår förening. Må elräkningarna rasa i storlek och ekonomin bära!

Vi slog nytt elräkningsrekord i december. Det lär inte blir bättre i januari. Drygt femton tusen i elräkning är inte sådär jättekul! Efter installationen av bergvärme hoppas vi att elförbrukningen för värmen halveras. Tillverkarna själva talar för en sänkning med omkring 70 procent. Men så lyckosamma räknar vi inte med att bli. Vi ska också få samtliga element att fungera. Ja, det är skoj att bo i en liten bostadsrättsförening men inte att både frysa och betala dyrt. Stora möjligheter. Stora kostnader.

Spännande just nu är att det bara är jag som "drar in" pengar till familjen. Och min vana trogen att inte kaxa till det på lönefronten går jag inte direkt kring med guldbyxor efter löning. Dramatiskt lär det kunna bli efter det "lilla" utlägget för bergvärmen om några dagar om inte Antoaneta får napp på önskvärt företag efter alla ansökningar och intervjuer.

Bilen gick inte igenom besiktningen heller. Dags att byta hjullager nr två på ett halvårs tid. Det blir också en kul utgift. Behöver en omsättning sommar- och vinterdäck också. Med fälgar. Värst vad snabbt lönen försvann från kontot den här månaden!

Mario har ju börjat på dagis - och det är nästan lika hjärtskärande för barn som för far att lämna honom där på morgnarna. Det är troligen själva "övergivandet" som är jobbigt för lillkillen. Sedan lär leksakerna och kompisarna ta övertaget över separationsångesten.

För tillfället hämtar jag honom redan strax efter klockan 13:30, i samband med min lunch. Vi har nämligen lite väl goda indikationer på att informationen vi får av "fröknarna" på dagis inte är helt förenlig med verkligheten. Antagligen varken äter eller sover Mario ordentligt i den nya miljön, där ett tecken på att man ätit bra verkar vara att kläderna är dränkta med mat. Jag kände tidigare inte till att kläder förmådde att ta upp näring åt den som bär dem men dagispersonalen verkar påläst. I slutet av februari kommer han att få gå längre dagar men har då troligen också lärt sig äta ordentligt istället för att fascineras av att spana in andra barn som gör detta på mer eller mindre elegant sätt.

Jag ser i alla fall fram emot en spännande vecka. Det finns stora möjligheter att både jag och Mario får se rejäla maskiner på gården åtminstone under tisdagen. Troligen kommer då några av Bruce Willis kollegor att borra sig ned dryga 200 meter i berggrunden några meter från huset och sommarens solvärme leta sig upp i vårt, förhoppningsvis före detta, energislösande hus.

2 kommentarer:

Anonym sa...

Snart dags för "lyxfällan"?

Nej, jag tror ni klarar det, med lite müsli kommer man långt.

Steffoboy sa...

Vi försöker köpa oss ur lyxfällan. Det låter väl som en bra idé?

Müsli är nog ett av få födoämnen som rent av gått ned i pris sedan 90-talet, så vi klarar oss förhoppningsvis :D