9 feb. 2010

Köttklister

Mmm, smaskens - trombin! "Koaguleringsmolekylen" :)

Dagens ord är "köttklister" eller trombin som det egentligen heter. När ska EU sluta gulla med bönder/fejkmatproducenter?


- Det är ingen fara med att äta det, men risken är att kunden får betala ett för högt pris. Det är vilseledandeaspekten vi har reagerat för, säger avdelningsdirektör Evelyn Jansson-Elfberg på Livsmedelsverket. Källa SvD.

Det är inte farligt att äta sten heller. Eller att röka. Eller att dricka sprit. Allt beror på perspektiven... Sen finns det folk av olika skäl inte vill äta blod eller åtminstone ha en chans att veta vad de sätter i sig.

"Köttklister" är något som tillverkas av ko- eller grisblod och som syftar till att limma ihop köttbitar. Behövs det? Säkerligen kommer det att utnyttjas för att tillverka filéer av något som inte är det. Men så länge fokus framför allt annat är tillväxt kommer denna galenskap bestå. Största möjliga vinst av så lite insats som möjligt.

Och gullandet är ett gammalt faktum. När jag under ett skolarbete för flera år sedan intervjuade Novums näringsexperter på PrevNut var "böndernas fett" och "bönderna måste få ut sitt fett" återkommande fraser om orsaken till skumma tillsatser och kostråd. Komiskt men bönderna måste få hjälp med att bli av med sin överproduktion som stimuleras av EU. En följd är tveksamt inblandande av överskottsämnen i produkter som skulle klara sig alldeles utmärkt utan dem.

Inga kommentarer: