30 okt. 2008

Jailbreak

För en vecka sedan släppte jag ut en fånge. Min iPhone. Men nu är den inlåst igen. Och det känns faktiskt bra.

Det tog ett bra tag innan jag gjorde försöket att "jailbreaka" min iPhone. Detta för att kunna Skypa med min 3G uppkoppling. Och för att få tillgång till lite andra roliga program. I programlistan som inte finns i den låsta apple-världen exepelvis: MMS, videoinspelning, att kunna använda telefonen som datormodem samt som sagt att kunna ringa med 3G nätet över Ip.

Så varför bytte jag tillbaka? Jag har nog mera tålamod med tekniska prylar än med de flesta andra saker men det här blev bara för mycket. Själva jailbreakandet gick tämligen smärtfritt. Där har hackarna gjort ett bra jobb. Men sen när jag ville göra det enkelt för mig och kort och gott hämtade ett "patchat" Fring (Skype och diverse andra kommunikationsprogram i ett) som from scratch skulle funka via 3G var det inte så lätt längre. Nåt finstilt verkade fattas i kråksången.

Instruktionen sade att det fanns två sätt att få fring att nyttja 3G: 1) hämta ett vanligt Fring och gå in i det via SSH och gör diverse ändringar 2) hämta ett patchat Fring och ladda in det på vanligt sätt via Itunes.

Jag erkänner: jag kan inte SSH:a. Tänkte försöka mig på det en sekund men ångrade mig. Så jag testade som sagt alternativ två. Men det gick inte alls. Itunes ville inte installera den omgjorda fringvarianten. Icke sa nicke. Då drog jag mig till minnes att man skulle hämta ett gammalt Itunes (7.7). Och jag tänkte: jamendågörjaväldet då! Sagt och gjort. Det blev gjort. Men då dök andra bekymmer upp med musikbiblioteket bland annat. Scheisse. Ingen framgångssaga här inte.

Måste ändå säga att det var riktigt trevligt att ha iPhonen som videokamera. På skärmen såg det alldeles förträffligt ut om ljuset var tillräckligt. Mycket bättre än Glofiishen som hade en frame-rate på 5 bilder/sekund. Det var också trevligt att ha telefonen som modem. Och att köra "macman" var också rätt kul. MEN jag tyckte också telefonen blev ännu segare än som olåst. Tidsintervallet mellan startat program och tills det verkligen startar uppfattades en aning längre än förut. Den kändes lite mera labil. Det kan vara en missuppfattning men det räckte för att jag återställde telefonen igår. Nu går den mina ärenden iförd koppel. Och den verkar trivas med det. Men några 3G-skype-samtal lär jag få glömma. I allafall ett tag till...

Inga kommentarer: