11 maj 2007

Sojafil

Ni känner väl till att många, kanske de flesta grymma uppfinningar inte kom till efter hårt tankearbete utan efter mängder av misstag och kanske av någon oförutsedd händelse? Ni kanske också känner till sojamjölk. Frågan e om ni känner till sojafil. Min senaste uppfinning.
För många herrans eller damernas år sedan gjorde jag jordnötssås utan jordnötter till min kycklingfilé. Det var revolutionerande och jag vet fortfarande inte exakt vilken ingrediens det var som fick fram den där grymma smaken. Kan det ha varit Coca-colan eller var det sojamjölet? Nåväl, jag tänker inte avslöja mer om min överlägsna matlagningskonst.

Igår var jag jättesmart. Eftersom det går rykten på stan att man blir friskare om man inte konsumerar så mycket mjölkprodukter kände jag att det var dags att göra sojamjölk igen. Ända sedan 2003 har det annars varit en stående trend i januari- och februarimånaderna att göra sojamjölk. En vana som brukar dö ut under årets övriga månader för att sedan upprepas i cykler.

Varför var jag nu så smart? Jo hörrni: jag hade en sojamjölspåse som var nästan slut och en som var full. Typ sisådär 1,8 dl fanns kvar i den nästan tomma påsen och för en liter sojamjölk krävs det 2. För att undvika att öppna den där fräscha påsen tog jag en gnutta rismjöl på extremt fri hand som sojabristkompensation. Ehm... det gick ju som det gick med finmotoriken och vips hade den lättflytande gyllene drycken förvandlats till seg sörja. Möjligtvis var sörjan något mindre gul vilket kan vara charmigt. I med något onoterat frihandsmått vatten för att kompensera. Det blev inte nån stil på det hela ändå. Men hur som helst så hade jag uppfunnit sojafil. Den lilla gnuttan rismjöl - som inte kan mäta sig i mängd med sojamjölet på långa vägar- gjorde susen för att höja viskositeten.

Jag gillar inte filmjölk. Jag gillar inte sojafil. Jag gillar inte att slänga mat. Så nu får jag gilla läget och förtära allt. Nog går det lättare om man tänker konstant på hur extremt nyttigt det är och på hur extremt frisk jag kommer att vara av att inte nyttja djurmjölk.

Mindre än 7 deciliter kvar nu...

4 kommentarer:

Anonym sa...

Vems rykten är det som florerar månne?

Steffoboy sa...

Well, jag kan säga att ett av ryktena som florerade kom från dej. Det senaste. Men annars har snacket gått lite då och då förbi mina öron sedan tidigt nittiotal. Bas- och syra-matidén tex. Den är du ju tydligen rätt bevandrad i vid det här laget. Andra källor har sagt att allergier beror på förgiftning - så d e väl bättre att testa kort och gott. Som erfaren müsliätare har det blivit några liter mjölk genom åren och risken finns ju att just mjölk som är avsedd för små gulliga kalvar passar bättre för dem än för oss människor.

Anonym sa...

Tänk om du skulle vara tvungen att dricka en liter sådan sojafil om dagen. Bara tänk dig!

Steffoboy sa...

Det skulle i sanning vara fostrande och karaktärsdanande :)